Profesor i ludak – Professor and the Madman (2019)

U trenutku nervnog rastrojstva, misleći da ga progone, dr Majnor (Sean Penn) izlazi na ulicu naoružan revolverom, u potrazi za svojim progoniteljima. Nedužni prolaznik, koga je dr Majnor progonio do kućnog praga i tu ubio pred ženom i decom, platio je cenu njegovog nervnog rastrojstva.

Sa druge strane gospodin Marej (Mel Gibson) u Oksfordu dobija zadatak, kao veliki poznavalac brojnih jezika, da napiše sveobuhvatni engleski rečnik. Naizgled ove dve priče nemaju nikakvu povezanost, ali ove naizgled dve nespojive ličnosti će spojiti jedan zadatak.

Professor

IMDB – The Professor and the Madman (2019)

“Mislite da sam lud. Zar nismo svi do neke granice?”

Dr Majnoru, bivšem hirurgu američke vojske, ljutska patnja i stradanje nije strano, ali nemoguće je pobeći duhovima prošlosti i “što više bežiš, to brže stiže”. Kada na poklon od stražara zatvora dobije knjigu u kojoj se nalazila molba g. Mareja, upućena svima koji govore engleski jezik za pomoć u definisaju porekla svih reči, dr Majnor počinje da misli da ga dopisni rad može spasiti ludila.

“Kada čitam niko me ne juri. Tada ja jurim, u potrazi za Bogom.”

Zajednički rad će gospodina Mareja i dr Majnora učiniti prijateljima, a rad na rečniku će dr Majnoru pomoći da se suoči sa prošlošću i da bar delimično popravi nepopravljivo. Nijedan zadatak ili posao nije lak, čak iako se u nekim trenutcima tako čini. Tako će i zadatak, koji je spojio glavne junake filma, nailaziti na prepreke i dovesti njihovo prijatejstvo u veoma tešku situaciju. Ali baš u tim trenucima je pravo prijateljstvo na delu, alli kako je sve to izgledalo preporučujem Vam da pogledate sami.

Leave a comment